Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
Aktualizacja: 28.08.2025 20:48 Publikacja: 05.06.2024 20:34
Coco Gauff
Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP
Korespondencja dziennikarza „Rzeczpospolitej” Kamila Kołsuta z Paryża
Gauff po raz trzeci z rzędu awansowała do półfinału turnieju Wielkiego Szlema, ale przed nią w Paryżu konfrontacja z tenisistką, od której regularnie odbija się jak od ściany. Świątek uwielbia paryskie korty, broni tytułu, a dla Amerykanki jest niemal nietykalna, skoro wygrała z nią dziesięć z jedenastu meczów, w tym wszystkie na nawierzchni ziemnej.
Świątek dwa lata temu pokonała Gauff 6:1, 6:4 w finale Roland Garros i dziś mówi, że to triumf, który dał jej najwięcej satysfakcji, bo potwierdziła wówczas, że jej pierwszy sukces w Paryżu nie był przypadkiem. Przed rokiem obie spotkały się w półfinale i Polka zwyciężyła 6:4, 6:2.
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
- To najważniejsza postać swojego pokolenia - przekonuje trzykrotny mistrz Roland Garros. - Jest wielką mistrzyn...
- Może przegram wysoko, a może nie, ale na pewno wejdę w to i spróbuję ją pokonać - mówi Coco Cauff przed meczem...
Polka mecz ćwierćfinału Roland Garros zaczęła w środku sesji dziennej i na początku spotkania kibiców było na Ph...
Po zwycięstwie 6:1, 4:6, 6:4 nad Holenderką Suzan Lamens Iga Świątek jest w trzeciej rundzie US Open. Nie obyło...
Do języka potocznego przeszło nieco romantyczne powiedzenie o tym, by może jednak rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady.
Iga Świątek zaczęła US Open od zwycięstwa 6:1, 6:2 nad Kolumbijką Emilianą Arango. W drugiej rundzie są też już...
Kiedyś dotacje, teraz raczej kredyty na preferencyjnych warunkach. Podejście Brukseli do finansowania rozwoju przedsiębiorstw z branży rolno-spożywczej ewoluuje, ale niezmienne jest to, że wciąż firmy mogą liczyć na wsparcie. Co więcej, już nie tylko ze środków unijnych, ale także krajowych.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas